7. maj, 2021

....bebisarna kommit. Det blev 3 tjejer och 1 kille. Valpningen gick jättebra och de små hade fina vikter och har redan gått upp en del. Stella är liksom förra gången en riktigt bra mamma. Sköter sina små galant och har mycket och fet mjölk. Alla blivande ägare är underrättade och sååå glada och förväntansfulla. 1 tik har jag sålt med bibehållen avelsrätt, vilken vet jag inte än. Jag väntar och ser hur de utvecklas innan jag väljer. De är lika fina alla 3. Den här kullen blir en Diamantkull, Diamonds and Pearl, Diamonds and Gold mm mm. Riktiga små diamanter är de. Från nu kan ni som vill följa kullen på deras egna sida, Diamantkullen. ❤❤❤💙

30. apr, 2021

....gått in i v 9. Idag var vi och röntgade henne, 4 små pyren väntar på att komma till världen. Jag blev lite förvånad  för magen är stooor. Det är ju inte alltid som röntgen stämmer, det kan gömma sig några bland allt annat i magen, vi får se nästa vecka! Efter tre stora kullar känns det som det skulle vara skönt med en mindre kull. Stella mår fortfarande bra, pigg och glad,  äter som hon ska fast bara gourmetmat 😀. Det duger inte med torrfoder eller färskfodret. Det ska vara kokt kyckling, skinka, oxhjärta och specialgjorda kex som jag gör i ugnen. Nästa inlägg kommer när bebisarna har anlänt 🤗

Vecka 9

Den sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så 
mycket för att leka, och kan vara mindre social än normalt. De sista 2-3 dygn innan födseln bör man reducera fodermängden med 30-40 %, och i det sista dygnet innan själva valpningen vill tiken normalt inte äta.

Från ca. 60:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern .
Tiken bör senast en vecka innan födsel introduceras till ett eget ställe där hon ska föda, bäst är en välinrättad 
valplåda, här vill hon kunna göra något av den naturliga nästbyggningen, som många tikar gör 2-4 dygn innan valpningen. 

26. apr, 2021

....lilla puddingen. Vi hämtade henne i fredags och som vanligt knatade hon in i vårt hem som om hon bor här! Gänget här hemma behandlar henne med respekt, de är fullt medvetna om att hon är dräktig. Det känner de på doften och hela hennes framtoning. I vanliga fall brukar det vara fullt ös med bus och lek mellan Stella och Viola men nu är det lugna gatan. Hon är lite trött och otymplig, stönar och pustar speciellt på nätterna. Diva, den äldsta, och Stella nöjer sig med korta promenader som mannen I huset tar ut dom på. Jag kan ännu inte gå längre än max 200 m 🙂😠. På fredag tar vi andra herpessprutan och röntgar henne då får jag veta hur många små det är. Jag tycker inte att hon är så stor som förra gången så gissar på max 5 st. Helt tillräckligt 👍. Idag tar vi ner valplådan och jag har gått igenom det som behövs till valpningen så nu är det bara att vänta! 

 

Vecka 8

Fostret är färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärteslag kan höras och man kan ibland se hur de rör sig. 
Tiken är nu mest besvärat av sin vikt och sitt omfång och skall i denna period vänjas vid sin valplåda. 
Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk.
För tik som får sin första valpkull kommer troligen mjölken i samband med valpningen.

19. apr, 2021

....gick Stella in i v 7 och är idag på dag 45. Hon väger 5,8 så hon har ökat 1 kg. Midjemåttet har ökat med 3 cm på en vecka. För en vecka sedan var Stella här och både matte Cissi och jag tyckte att vi kände små rörelser i lilla magen. Lite tidigt, det kunde lika gärna varit tarmrörelser, men tror ändå att det var de små som rörde på sig. På fredag flyttar hon hit, det ska bi skönt att få hit henne. Jag vet ju att Cissi håller full koll och att hon sköts och äter som hon ska, men ändå känns det bra att jag kan ha henne här och själv får se att hon mår bra. Stella är fullkomligt trygg med mig och mina hundar, de älskar när hon kommer hit. Viola och Stella är så tajta, äter, leker och sover intill varandra. "Bara" 18 dagar +- några dagar tills det är dags. Väntan är olidlig! 

Vecka 7

Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut, och färgmarkeringen ska kunna ses.
Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade.
Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern.
Från detta tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras.
Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se fostren på röntgenbilder.
Det är nu för första gången i dräktigheten möjligt att se fosterrörelser.
Tikens buk är i de flesta fall tydligt förstorad, och mjölkproduktionen har börjat.

10. apr, 2021

...otroligt fort! Stella har idag gått in i v 6 och mår ypperligt bra. Favoritmaten just nu är enl matte Cissi kokta ägg 🙂 och så länge hon äter något duger det gott. Hon får i sig en del torrfoder också men vägrar färskfodret som hon vanligtvis äter. Men, men, hon kommer snart att sluka det och mer därtill. Nu har vi börjat mäta magomfånget varje vecka för att se hur hon växer. Hon har gått upp 6 hg och är lite slö på promenaderna. 23:e april flyttar hon hit, då är det dags att ordningställa valplådan och se över det som behövs inför valpningen. Matte Cissi kommer att vara med som assisterande "valpmorska" den här gången. Behövs en assistent eftersom jag kommer att ha en relativt nyopererad fot så behöver iaf någon som kan serva mig med kaffe mm om valpningen drar ut på tiden. På måndag ska jag träffa Stella och kolla hur stor magen har blivit och gosa lite med lilla blivande mamman. 

Vecka 6

Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen 
börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan..
I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut.
Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.
Hos tiken ses en svag rosafärgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet  valpar i livmodern vill buken 
tillta lite i omfång.