20. aug, 2019

Nu är det ingen tvekan, Stella är dräktig! Cissi, matte, har nu sett dräktighetsflytningar. Hon är inne i vecka 5 +5 dagar, alltså dag 33. På fredag går hon alltså in i vecka 6. 30 dagar till så är vi i mål 👍, +- några dagar. Oerhört spännande ska det bli. Många, många är intresserade av den här kullen och ett flertal valpar är redan tingade. Blir det fler än vad jag har räknat med så blir det att ringa in några väntande till. Runt dag 50 röntgas Stella och då får jag veta hur många småttingar det kommer att bli. Maten har börjat smaka henne igen, hon har ju alltid varit liten i maten, så hon äter i alla fall det hon och valparna behöver. Lite trött och slö är hon lilla hjärtat, det hör ju till en "gravid kvinna" 😁. 

------------------------------------------------------

Vecka 5

Under vecka 5 formas ögonlocken och morrhåren och ögonfransarna anläggs.
Örsnibbarna växer, så de nästan täcker örongången. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. 
Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår.. Omkring dag 33 stängs gommen, 
så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas. 
Överhuvudtaget är den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret nu över.

Här börjar också tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen. Tiken vill möjligen först nu visa de första tecken på dräktighet med 
ett ändrat beteende, men buken har ännu inte ändrat form
.

Vecka 6

Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen 
börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan..
I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut.
Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.
Hos tiken ses en svag rosafärgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet  valpar i livmodern vill buken tillta lite i omfång.

Bild: Valpfoster v 6  

9. aug, 2019

Idag hämtade jag Stella så att hon får vara här hemma över helgen. I sitt "riktiga" hem matvägrar hon den lilla rackaren. Här får hon konkurrens av mina 4 om maten och hon hann knappt innanför dörren så slank det ner kokt skinka, oxhjärta och lite, lite färskfoder. Får hon bara i sig lite mat är jag nöjd, hon åt upp sig några hg strax efter parningen. Mamma Mindy var också hopplös i v 3-5, men sen kom matlusten igång igen. Tror inte att det är någon tvekan om att hon är dräktig, fast riktigt säker blir jag nog lite längre fram 😁. 

------------------------------------------

Vecka 4

Man kan nu tydligt skilja på fram- och bakben. Örsnibbarna är synliga som ett litet flabb, öronen 
och ögonen blir bildade i denna vecka. 

Fosterblåsorna kan i detta stadium kännas som 
små bubblor på ca. 2,5 cm. Dräktigheten kan 
påvisas vid ultraljudsskanning från denna tidpunkt.

Bilden: Foster 30 dagar.  

3. aug, 2019

12 dagar in i dräktigheten, alltså inne i v 3. Igår var hon inte så sugen på mat, kräktes några gånger så jag misstänker att hon är dräktig. Stella har bott hos oss i 3 1/2 v då hennes familj har varit på semester. Idag kom de och hämtade henne, Stella blev så glad och jag och hundarna kommer att sakna henne! Hon kommer tillbaka v 36 om hon är dräktig och stannar tills valparna har flyttat till sina egna familjer. Stella är en helt fantastisk liten tik, så lätt och smidig, lydig och snäll. Nu kommer veckorna att vara lååååånga tills jag säkert kan säga att det finns valpar i lilla magen, v 5 kan man se säkra tecken. Så, v 5 återkommer jag med besked 🙂