Lite om Havanaisen

Denna underbara lilla hund, Bichon Havanais, kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och fördes över till Kuba av sjömän och blev en uppskattad sällskapshund åt det fina folket. 

Havanaiser har varken jakt- eller vallinstinkter så att ha den lös i skog och mark är vanligtvis inga problem. Som alla hundar, stora eller små, behöver de aktivering både mentalt och fysiskt. De är lättlärda, vänliga, charmiga och tillgivna. Det är en liten, energisk och elegant hund. 

Havanaisen är en förhållandevis frisk ras, som uppfödare undersöker man så att knäleder, hjärta och ögon är utan anmärkning.

Mankhöjden är 23-27 cm, pälsen ska vara lång, vågig och silkesmjuk. Den har ingen eller lite underull. Ögonen är ganska stora och mörka, öronen är hängande. Pälsen kan ha många olika färger och färgkombinationer, vit, svart, sobel mm. 

Havanaisen kräver en hel del pälsvård om man vill ha den fullpälsad, enligt mig så väljer man självklart själv om man vill klippa eller inte! En lång päls behöver man borsta regelbundet och bada minst var 14:e dag för att hållas ren och tovfri. Ett plus i kanten är att den inte fäller. 

En Havanais är med på det mesta, agility, rallylydnad, tävlingslydnad, spår, sök mm. Lika gärna ligger den och gosar lugnt och stilla bredvid dig i soffan.